Próbamunka

4. A próbamunka

A munkába állítást minden esetben egy próbamunka elözi meg. Még akkor is, ha ez nincs kimondva, vagy leírva. Ez azonban teljesen természetes, hiszen a munkaadó meg szeretne Téged ismerni, amivel valószínüleg az ö irányába Te is így gondolkodsz, hiszen Neked sem mindegy, hogy hol fogod tölteni az idöd javarészét!

 

Elöfordulhat az is, hogy a próbamunkát felváltja egy bemutatkozás, ekkor nem kell dolgoznod. Ebben az esetben a munkáltatót inkább a személyiséged, a munkához való hozzáállásod, a körülményeid és a célod érdekli, nem utolsó sorban pedig a német nyelvtudásod és a kommunikációs készséged.

A feketemunka látszatának elkerülése végett azonban bizonyos esetekben már a próbamunkához is kapsz egy alap-munkaszerzödést, ami azt jelenti, hogy nem fogsz ingyen dolgozni, még akkor sem, ha ezalatt igazábol nem termelsz hasznot. A munkáltató azonban erre nem kötelezhetö!

 

A törvény szerint a próbamunkáért nem kell fizetni. Az viszont mar gyanús lehet, ha a munkaadó napokig azért nem fizet, mert még mindig a probamunkára hivatkozik. Azonban, ha nem sikerült az elsö próbamunka, egy másik cégnél ismételten meg lehet próbálni. Meg a harmadiknál is…, negyediknél is.

 

A sikeres próbanap után azonban szerzödést kell kapnod! Szerzödés nélkül nem állhatsz munkába!

Tanács: Mielött aláírnál egy németnyelvü szerzödést,de a német nyelvtudásod még csekély, ezért bizonytalan vagy, nyugodtan kérj segítséget az ismeröseidtöl.

 

Semminek nem szabad olyan sürgösnek lennie, hogy azt azonnal alá kellene irnod!

 

És a legfontosabb: mindent, amit aláírsz, kérj belöle egy példányt magadnak is. Nincs olyan, hogy neked nem jár belöle!